Officiële inhuldiging gerestaureerde Handelsbeurs Antwerpen

 

Vanaf vandaag herneemt Handelsbeurs Antwerpen haar eeuwenoude functie als bruisende en centrale ontmoetingsplek in hartje Antwerpen. Dit schitterend gerestaureerde monument werd na twintig jaar leegstand officieel ingehuldigd door Antwerps burgemeester Bart De Wever.

 

De Handelsbeurs in het historische hart van Antwerpen was jarenlang een ontmoetingsplek, bekend om haar monumentale doorsteek tussen de Lange Nieuwstraat en de Meir. De Handelsbeurs gaat terug op een pand uit 1531 en is daarmee het allereerste beursgebouw waarop andere Europese beurzen zijn geïnspireerd en wordt daarom de moeder van alle beurzen genoemd.. Ze ging twee keer in vlammen op om telkens heropgebouwd te worden. Het huidige gebouw dat dateert van 1872 is een neogotisch ontwerp van architect Jos Schadde, die er veel referenties aan het oorspronkelijk gebouw in integreerde. De Handelsbeurs werd in 1897 uitgebreid met de kleinere Schippersbeurs. Einde jaren 90 verloor de Handelsbeurs haar functie als effectenbeurs en ging over naar de beurs van Brussel. Het pand stond sindsdien leeg en om veiligheidsredenen werd het historische gebouw gesloten. Ook de aanpalende gebouwen in de Lange Nieuwstraat 20-22-24 kwamen leeg te staan toen de dienst bevolking verhuisde. De stad Antwerpen besloot de gebouwen aan de Lange Nieuwstraat te verkopen en koppelde daaraan de restauratie en herbestemming van de Handels- en de Schippersbeurs.

 

Erfgoedparel en eeuwenoude ontmoetingsplek

 

Het eerste deel van de restauratie van deze historische erfgoedsite – dat van start ging in 2016 na archeologisch onderzoek – is nu met succes afgerond. De Handelsbeurs kan opnieuw haar economische, sociale en toeristische rol in Antwerpen opnemen. Vanaf vandaag is het neogotische monument immers een multifunctionele ontmoetingsruimte voorzien van alle hedendaagse technische voorzieningen.  Bedrijfs- en publieksevenementen, modeshows, galadiners, congressen, beurzen, concerten, … kunnen in dit uitzonderlijk kader plaatsvinden. Het centrale plein op het gelijkvloers heeft een capaciteit tot 1.600 personen. Daarnaast zijn er op de  etage een tiental multifunctionele zalen voor 30 tot 120 deelnemers, uitgerust volgens de hedendaagse comfortnormen en met geïntegreerde audiovisuele technieken. Dit alles zonder afbreuk te doen aan de waardevolle en unieke muur- en plafondschilderingen, geornamenteerd houtschrijnwerk en glas-in-loodramen.

De komende maanden staan er al een aantal boeiende publiek toegankelijke activiteiten op het programma, waaronder de Urban Walk op zondag 13 oktober. Op 21 en 22 november verwelkomt de Handelsbeurs Fashion Talks en Creative Ville, georganiseerd door Flanders DC.

 

Multifunctionele handelsbeurssite in volle ontwikkeling

 

Dit najaar opent het restaurant in de aanpalende Schippersbeurs met een overdekt terras in de Handelsbeurs, uitgebaat door J&M Catering. In het voorjaar van 2020 opent in het historische Hotel du Bois in de Lange Nieuwstraat  een Autograph by Marriott hotel met 139 kamers.. De komst van Marriott naar Antwerpen met een vijfsterrenhotel is  een primeur voor de Antwerpse hotelsector.

 

Sedert kort is ook de parkeergarage van Q-Park onder de Handelsbeurs voor het publiek geopend. Maar liefst 284 auto’s kunnen er via de in- en uitrit aan de Sint-Katelijnevest 55 terecht. De bouw van deze drie verdiepingen tellende ondergrondse parkeergarage was een waar huzarenstuk, waarbij de volledige Handelsbeurs op een tijdelijke palenstructuur werd geplaatst. De parkeergarage heeft een rechtstreekse ondergrondse verbinding met de Handelsbeurs en het hotel.

 

 “Zoals het Schoon Verdiep het politieke hart is van onze stad, zo is de Handelsbeurs het economische en culturele hart van onze Antwerpse stadsgemeenschap,” zegt burgemeester Bart De Wever. “Binnenkort zal élke Antwerpenaar deze prachtig gerestaureerde Handelsbeurs kunnen bewonderen. En de vele Antwerpenaren die het gebouw vroeger nog bezocht hebben, zullen niet weten waar kijken. Want met oog voor detail en respect voor het verleden is deze Antwerpse parel nieuw leven in geblazen.”

 

 “Vandaag schrijven we geschiedenis" zegt Danny Achten, gedelegeerd bestuurder van de Handelsbeurs Antwerpen NV. "De Antwerpse Handelsbeurs schittert opnieuw en is nu, meer dan ooit tevoren, de mooiste ontmoetingsplek van de Lage Landen, misschien zelfs van de wereld. Als Sinjoor ben ik bijzonder fier op wat we hier samen met de diverse partners hebben kunnen realiseren.”

 

 

Het volledige project wordt gerealiseerd door de Handelsbeurs Antwerpen NV, dat is samengesteld uit zowel publieke (PMV en AG VESPA) als private aandeelhouders (o.m. Diepensteyn NV en Denys Global NV). Deze partijen hebben de gealligneerd vizie omtrent stadsontwikkeling en het respect voor erfgoed vanaf dag één vooropgesteld. Deze partijen zetten nu de Handelsbeurs site terug op de wereldkaart. Onder deskundige leiding van onze hoofdaannemer Denys  en hoofdarchitect eld werd dit project gematerialiseerd.

Handelsbeurs Antwerpen NV werkt nauw samen met de exploitanten van de verschillende onderdelen, in casu Q-Park, J&M Catering, Marriott.

Bouwbedrijf Denys neemt alternatieve maatregelen voor mobiliteit werknemers

May 01, 2018

https://www.gva.be/cnt/dmf20180423_03478466/bouwbedrijf-verplicht-werknemers-om-met-de-tram-naar-werf-in-antwerpen-te-komen-even-gemopperd-maar-dit-werkt-eigenlijk-wel

Het Laatste Nieuws - artikel van 7 februari 2017

Unieke beelden van het verloren Antwerpen GVA

October 07, 2016

Voor het eerst wordt een van de oudste fotocollecties van Antwerpen aan het grote publiek voorgesteld.

Churchill ingekerfd in Antwerpse Handelsbeurs

October 11, 2016

Op een zuil staat ingekerfd dat Churchill hier is geweest. En dat zijn sporen die je natuurlijk wil bewaren

FINANCIERING EN EXPLOITATIE NA DERTIEN JAAR EINDELIJK ROND

October 08, 2016

Werken aan Antwerpse Handelsbeurs begonnen

Nadat afgelopen vrijdag zowel de projectfinanciering als de exploitatieovereenkomst werd beklonken, werden gisteren de werken aan de Antwerpse Handelsbeurs aangevat. Eind 2018 krijgt de Antwerpenaar zijn historische parel terug.

..

Werken aan Handelsbeurs officieel van start

October 08, 2016

ANTWERPEN - 

In Antwerpen is maandagnamiddag het officiële startschot gegeven van de werken aan de Handelsbeurs. Vlaams minister-president Geert Bourgeois, Antwerps burgemeester Bart De Wever en Schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde waren erbij.

Werken aan Handelsbeurs gaan twee jaar duren. Het Nieuwsblad

October 08, 2016

ANTWERPEN - 

De werkzaamheden aan de Handelsbeurs zijn gisteren van start gegaan, nadat afgelopen vrijdag zowel de projectfinanciering als de exploitatieovereenkomst werden beklonken. Eind 2018 krijgt de Antwerpenaar zijn historische parel eindelijk in volle glorie terug.

Start werken in de Handelsbeurs ATV

October 08, 2016

23 mei 2016

Vandaag zijn de renovatiewerken aan de Handels- en Schippersbeurs en Lange Nieuwstraat 20-22-24 in Antwerpen gestart. Alle voorbereidende en archeologische werken zijn afgerond en alle nodige vergunningen liggen klaar.

Handelsbeurs Antwerpen in de internationale pers

Zweden - Dagens Industri Sektion 2 - Vrijdag 9 september 2016 maakt een reportage over de Handelsbeurs te Antwerpen.

"In the heart of Europe  in Antwerp, Belgium the worlds oldest stock exchange has been 
standing abandoned for 15 years . Now investors have come together at last to restore and save this 
ancient building...."

Please reload

Contact: info@hba-events.be   -   +32 (0)477 963342