Het Project

Het mag duidelijk zijn dat elk van deze panden een grote historische waarde hebben en dat het de moeite waard is om dit te bewaren en te integreren in een monumentaal plan dat de buurt rond de Sint Katelijne Vest en de Lange Nieuwstraat nieuw leven zal inblazen en dit kwartier als een feniks uit  zijn as zal doen herrijzen zoals de Handelsbeurs tot 2 maal toe gedaan heeft.

In september 2003 deed de Stad een oproep om het Project, de Handelsbeurs, Schippersbeurs en de panden Lange Nieuwstraat 20, 22 en 24 voor verkoop en erfpacht op de markt te brengen.

In 2007 sluit de Stad Antwerpen en Mopro Invest een overeenkomst .

Een bouwvergunning werd ingediend en bekomen voor een 69 kamer hotel in 2008; er werden werken opgestart in 2008 om de asbest in de panden te verwijderen.

Een aan- en verkoopbelofte werd getekend op 14 september 2012.

In oktober 2013 komt het project in een stroomversnelling door een nieuw management.

Er wordt in samenwerking met het architecten ELD Partnership, Origin Architecture, Arcade, de aannemer Denys hard gewerkt aan een nieuw concept dat resulteerde in het feit dat op 25 juni 2014 een nieuwe bouwvergunning werd ingediend voor het project. Op de tekentafel liggen de plannen voor:

  • een gedeeltelijk nieuwbouw/ restauratie hotel project in de panden van de Lange Nieuwstraat onder de Marriott vlag

  • een nieuwbouw parking onder de Handelsbeurs en hotel, van 293 plaatsen

  • de restauratie van de Handelsbeurs als evenementen en publiekelijk toegankelijke hal

  • de restauratie en bestemmingswijziging van de Schippersbeurs tot restaurant

  • de ingang van de parking via het pand in de Sint Katelijne Vest 55

Het College van burgemeester en schepenen verleent een stedenbouwkundige vergunning op 24 oktober 2014.

De buren tekenden verzet aan tegen deze bouwvergunning. Het Mopro team ging samen met de Stad in dialoog met de buren om tot een leef- en werkbaar compromis te komen. De Deputatie van de Provincie Antwerpen verzocht de dialoog tussen partijen verder te zetten. De buren en het Mopro team kwam samen met de Stad tot een oplossing die werd omgezet in aanpassingen aan de bouwplannen. Deze werden voorgelegd aan de Deputatie die op 9 april 2015 een bouwvergunning verleent op basis van de gewijzigde plannen.

In juni 2015 werd deze bouwvergunning een uitvoerbare bouwvergunning.

Het hotel wordt een 138-kamer Autograph van de wereldwijde keten Marriott.

Autograph is een lifestyle luxe boetiek hotel in het voor de individuele reiziger die wil ontsnappen aan het dagdagelijkse. Deze collectie van hotels & resorts geeft het volle spectrum van een hedendaagse reis-ervaring. Een hotel dat verrast, inspireert en verrukt in verschillende stijlen van overdreven barok tot hedendaags strakke architectuur. Een wereldwijde brand die authenticiteit hoog in het vaandel draagt.

Het hotel , een illustere restauratie van een belangrijk historisch pand, Hotel du Bois, met een nieuwbouw uitbreiding verscholen achter de authentieke gevels voorziet in verscheidene facetten van ontspanning. Na een weldoende nachtrust in het historisch hart van Antwerpen, de mogelijkheid tot ontspanning in de fitness & wellness ,genieten van lectuur in een verscholen hoekje, je lokale business partners ontmoeten in de business lounge of ontbijten in de binnentuin? Alles is erop gericht om je als hotelgast ten volle laten genieten van je verblijf.

De Handelsbeurs zal zoals van oudsher zijn publieke functie bekleden. Een spectaculair, uniek kader waar je mensen kan ontmoeten,  terwijl je van een hapje of drankje geniet op het middenplein van de Handelsbeurs. Je kan er internationale congressen, conferenties, product presentaties organiseren voor je bedrijf. Of wil je op zondag van een specerijen of bloemenmarkt genieten? Deze betoverende locatie kan alle scenario’s aan om telkens opnieuw te verbazen door zijn talrijke unieke elementen van de kolommen naar de kruisribgewelven tot aan de afwerking van de originele handelaarskamers van de 19de eeuw. Je kan er zelfs al wandelend je aardrijkskunde wat bijwerken van Antwerpen tot Zanzibar...

Wil je wat uitgebreider lunchen of dineren dan is de Schippersbeurs een uitgelezen locatie om van een totale eet-ervaring te genieten in een bijzonder kader met authentiek mozaïek vloeren en buitengewoon prachtige koepels.

Dit allemaal in het hartje van Antwerpen zonder enig parkeerprobleem want de locatie biedt ruimte aan +/-293 auto’s en een 127 fietsen parkeerplaatsen die je kan bereiken via de inrit aan de Katelijne Vest 55.

Parallel met het uitwerken van de bouwplannen werd het financieel en exploitatie platform voor dit monumentale project verstevigd.

De Initiatiefnemers hebben gezocht en gevonden, de juiste partners met een liefde voor historische gebouwen die vanaf het eerste moment verliefd werden op dit prachtige project met zijn verbazend potentieel om Antwerpen terug op de kaart te zetten van de high end hotel producten, de Antwerpenaren hun Handelsbeurs kunnen teruggeven om samen te komen, te genieten, te vieren, zaken te doen; een restaurant waar je kan genieten van een uniek kader en dat je makkelijk kan bereiken met openbaar vervoer en bovendien voor het autoverkeer geen parkeerproblemen zal opleveren.

De Vlaamse Erfgoedkluis, een initiatief van onze minister president Geert Bourgeois om erfgoed in Vlaanderen een kickstart te geven zette de schouders onder het project. Het Handelsbeurs Project werd het eerste project dat werd goedgekeurd op de raad van bestuur van de Vlaamse Erfgoedkluis. 

De aannemer Denys was ondertussen verknocht aan het project en stapt mee in het aandeelhouderschap van dit project. Zij hebben de restauratie expertise in huis om dit historisch pand zijn luister terug te geven en bovendien hebben zij al een illuster track record om ondergronds projecten te realiseren die in de lijn liggen van een realisatie van een parking onder een historisch gebouw zoals de Handelsbeurs (cfr basiliek Tongeren, Bozart,...). 

Diepensteyn NV is de familieholding van Jan Toye; hij heeft een grote liefde voor historische panden. Samen met zijn team kijken zij uit om deze historische parel terug te laten schitteren aan de Antwerpse kroon. Gelijkwaardige partners vormen een goede basis voor samenwerking.

De Stad Antwerpen, in zijn functie van AG Vespa heeft een oplossing aangeboden voor de parkeergelegenheid door het pand van het Katelijne Vest  aan te kopen. Dit pand blijft eigendom van AG Vespa maar deze zal ingebracht worden in vastgoed maatschappij waardoor zij ook deel zullen uitmaken van Mopro.

Deze bovenstaande partijen bieden een zeer sterke en brede basis om dit fantastisch project te ontwikkelen op middellange termijn. 

Contact: info@hba-events.be   -   +32 (0)477 963342